Wat is de Noorse boskat?

De Noorse boskat is een ras van huiskatten afkomstig uit Noord-Europa. Dit natuurlijke ras is aangepast aan een zeer koud klimaat, met een toplaag van lang, glanzend, waterafstotend haar en een wollige ondervacht voor isolatie. De oorsprong van het ras is een bron van mysterie. Noorse boskatten kunnen verwant zijn aan zwart-witte kortharige katten uit Groot-Brittannië, die de Vikingen als mousers op hun schepen gebruikten.

Maar ze kunnen ook afstammelingen zijn van langharige katten die door de kruisvaarders naar Scandinavië zijn gebracht. Boeren en zeelieden waardeerden de Noorse boskat om zijn muisvaardigheden. Maar liefhebbers begonnen het ras pas in de jaren dertig op te merken en te tonen. In 1977 werd het Noorse boskattenras officieel aanvaard als een erkend ras door de Fédération Internationale Féline.

Twee jaar later arriveerde het eerste broedpaar Noorse boskatten in Amerika. En in 1987 werd het ras officieel geaccepteerd door de Cat Fanciers' Association. Noorse boskatten zijn veel groter dan de meeste katten en sommige kleine honden trouwens. Typische mannelijke Noorse boskatten kunnen variëren van 13 tot 22 pond.

Noorse boskatten zijn grote, liefhebbende katachtigen die door fans van het ras liefkozend Wegies worden genoemd. Wegies zijn populair over de hele wereld en worden vooral aanbeden in hun geboorteland Noorwegen, waar ze de naam skogkatt dragen. Groter dan de gemiddelde kat, het Noorse bos is zowel elegant als gespierd, met een robuuste bouw en een glorieuze halflange vacht. Sterk en solide, het Noorse bos heeft een lange, driehoekige kop met hoog aangezette, getufte oren, lange poten en een majestueuze bossige staart.

Jassen zijn halflang, waarbij de vacht van het lichaam in de zomer korter wordt. De winterjas heeft een volledige kraag rond de nek, overhemdvoorkant en donzige broek rond de achterbenen. Noorse boskatten worden verondersteld eeuwen of zelfs millennia geleden naar Noorwegen te zijn gebracht, en komen zelfs voor in de Noorse mythologie. Ze worden beschouwd als een natuurlijk ras en hebben zich ontwikkeld zonder opzettelijk fokken.

De huiswegie genoot een relatief ingetogen plaats in het ouderlijk huis tot 1938, toen een opvallend persoon werd gepresenteerd op een kattenchique show en nogal wat indruk achterliet. De Noorse boskat valt op door zijn lange, dikke, mooie vacht en grote formaat. Het hoofd heeft een omgekeerde driehoekige vorm, gericht naar de kin en wordt vervolgens aan elke kant breder naar de middelgrote tot grote oren, die zwaar getuft zijn. Grote, amandelvormige ogen zijn groen, goud of koper, hoewel witte katten blauwe ogen of vreemde ogen kunnen hebben (één blauw oog en één oog van een andere kleur).

Het matig lange lichaam ziet er krachtig uit, met zijn brede borst en zwaar gespierde dijen. Grote ronde poten hebben plukjes vacht tussen de tenen. De bossige staart is zo lang als het lichaam. Op het eerste gezicht lijkt de Wegie op de Maine Coon, en het is zeker mogelijk dat ze al lang geleden in de mist van de tijd verwant zijn, maar er zijn enkele fysieke verschillen tussen de twee.

Wegies hebben een compactere behuizing en een recht profiel, terwijl de Maine Coon een lichte concaaf in profiel heeft. Noorse boskatten hebben amandelvormige ogen, terwijl Maine Coons ogen hebben met een geopende ovale vorm. Maak kennis met de officiële kat van Noorwegen. In zijn geboorteland staat hij bekend als de „skogkatt”, wat „boskat” betekent, dus toen deze kat naar Noord-Amerika kwam, kreeg hij de naam Noorse boskat.

Dat is een mondvol, dus hij wordt liefkozend de"Wegie” genoemd. Hij lijkt op de Maine Coon Cat, en de kans is zeker dat de twee al lang geleden verwant zijn, maar de Wegie is een ras op zich met zijn eigen specifieke kenmerken. De Noorse boskat is zeer geschikt voor elk huis met mensen die van hem houden en zijn prachtige vacht een of twee keer per week kammen. Hij heeft periodes van zwaar vergieten, waarbij je hem vaker moet kammen.

Fysiek is hij aangepast aan barre klimaten, maar houdt hem binnen om hem te beschermen tegen auto's, ziekten verspreid door andere katten en aanvallen van andere dieren. Ze trokken de strijdwagen van de godin Freya door de lucht en speelden in Noorse sprookjes. Ze zouden de Vikingen hebben vergezeld op hun reizen om hun schepen rattenvrij te houden. De betoverende Noorse boskat heeft een avontuurlijke geschiedenis achter de rug.

In zijn thuisland heet hij skogkatt, wat boskat betekent, en is al eeuwenlang een vriend van boeren en ruilt zijn diensten in als muis voor onderdak en gezelschap. Alle katten hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om een bepaalde ziekte te erven. Elke fokker die beweert dat haar ras geen gezondheids- of genetische problemen heeft, liegt of heeft geen kennis van het ras. Ren, loop niet, van een fokker die geen gezondheidsgarantie biedt voor kittens, die je vertelt dat het ras 100 procent gezond is en geen bekende problemen heeft, of die je vertelt dat haar kittens om gezondheidsredenen geïsoleerd zijn van het grootste deel van het huishouden.

Bij Noorse boskatten zijn gezondheidsproblemen die zijn waargenomen hypertrofische cardiomyopathie, heupdysplasie en glycogeenstapelingsziekte type IV. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten. Het veroorzaakt verdikking (hypertrofie) van de hartspier. Een echocardiogram kan bevestigen of een kat HCM heeft.

Vermijd fokkers die beweren HCM-vrije lijnen te hebben. Niemand kan garanderen dat hun katten nooit HCM zullen ontwikkelen. Noorse boskatten die zullen worden gefokt, moeten worden gescreend op HCM en katten die met HCM zijn geïdentificeerd, moeten uit fokprogramma's worden verwijderd. De Noorse Boskat heeft een halflange, waterbestendige dubbele vacht die hij aan- en uittrekt naargelang de weersomstandigheden.

In de winter wordt hij beschermd door een dichte, wollige ondervacht, een volle kraag en een lange, vloeiende staart die hij om zich heen kan wikkelen om warm te blijven. In de zomer verdwijnt de donzige ondervacht, waardoor hij een heel andere look krijgt, waarbij alleen de oorplukjes en staart hun volle glorie behouden. Knip de nagels indien nodig, meestal wekelijks. Controleer de oren elke week op roodheid of een slechte geur die op een infectie kan duiden.

Als de oren er vies uitzien, veeg ze dan weg met een watje bevochtigd met een zachte oorreiniger die wordt aanbevolen door uw dierenarts. Poets de tanden regelmatig met een door dierenartsen goedgekeurde tandpasta voor huisdieren voor een goede algehele gezondheid en een frisse adem. De Noorse boskat is vatbaar voor parodontitis, dus het is belangrijk om thuis zijn tanden te poetsen en indien nodig veterinaire reinigingen te plannen. Begin vroeg met poetsen, nagels knippen en tanden poetsen, zodat uw kitten deze activiteit accepteert.

Je wilt dat je Noorse boskat gelukkig en gezond is, zodat je van je tijd met hem kunt genieten, dus doe je huiswerk voordat je hem naar huis brengt. Voor meer informatie over de geschiedenis, persoonlijkheid en het uiterlijk van de Noorse Boskat, of om fokkers te vinden, bezoek de websites van de Cat Fanciers Association, Cats Center Stage, de Fanciers Breeder Referral List en The International Cat Association. Voordat u een kitten koopt, moet u overwegen of een volwassen Noorse boskat misschien een betere keuze is voor uw levensstijl. Kittens zijn heel leuk, maar ze zijn ook veel werk en kunnen destructief zijn totdat ze een wat rustigere volwassenheid bereiken.

Met een volwassene weet je meer over wat je krijgt op het gebied van persoonlijkheid en gezondheid. Als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een volwassen kat in plaats van een kitten, vraag fokkers dan naar het kopen van een gepensioneerde show- of fokkat of als ze een volwassen kat kennen die een nieuw huis nodig heeft. De Noorse boskat is een ongewoon en ongewoon ras. Het is onwaarschijnlijk dat je er een zult vinden in een opvangcentrum of via een reddingsgroep, maar het kan geen kwaad om te kijken.

Soms komen stamboomkatten in het asiel terecht nadat ze hun huis hebben verloren door de dood, scheiding of verandering in economische situatie van een eigenaar. Bekijk de vermeldingen op Petfinder of de Fanciers Breeder Referral List, en vraag fokkers of ze een Noorse boskat kennen die een nieuw huis nodig heeft. Praat met alle dierenprofessionals in uw omgeving over uw verlangen naar een Noorse boskat. Dat geldt ook voor dierenartsen, kattenoppassers en trimmers.

Wanneer iemand de moeilijke beslissing moet nemen om een kat op te geven, zal die persoon vaak haar eigen vertrouwde netwerk om aanbevelingen vragen. Netwerken kan u helpen een kat te vinden die misschien de perfecte metgezel is voor uw gezin. De meeste mensen die van Noorse boskatten houden, zijn dol op alle Noorse bo. Daarom hebben rasclubs reddingsorganisaties die zich toeleggen op het verzorgen van dakloze katten.

Een reddingsnetwerk voor Noorse boskatten kan u helpen een kat te vinden die misschien de perfecte metgezel is voor uw gezin. U kunt ook online zoeken naar reddingsacties van Noorse boskatten in uw omgeving. Waar u uw Noorse boskat ook koopt, zorg ervoor dat u een goed contract hebt met de verkoper, opvangcentrum of reddingsgroep waarin de verantwoordelijkheden aan beide kanten worden uiteengezet. Petfinder biedt een Adopters Bill of Rights die u helpt te begrijpen wat u als normaal en gepast kunt beschouwen als u een kat uit een asiel haalt.

In staten met „citroenwetten voor huisdieren”, zorg ervoor dat jij en de persoon van wie je de kat krijgt zowel je rechten als middelen begrijpen. Kitten of volwassene, breng uw Noorse Boskat kort na adoptie naar uw dierenarts. Uw dierenarts zal problemen kunnen herkennen en zal met u samenwerken om een preventief regime op te zetten dat u zal helpen veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Omdat de Noorse boskat een zeer bedreven klimmer is, gelooft auteur Claire Bessant dat het skogkatt folktale zou kunnen gaan over de voorouder van het moderne Norwegian Forest-ras.

Noorse boskatten, bekend als skogkatt in hun geboorteland Noorwegen, zijn over het algemeen grotere katachtigen met koninklijke kenmerken en halflangharige jassen. Pas in de jaren zeventig begonnen de kattenfans in Noorwegen te werken aan het behoud van de Noorse Boskat. Door kruising met vrij rondlopende huiskatten tijdens de oorlog, de Noorse boskat werd bedreigd en bijna uitgestorven totdat de Norwegian Forest Cat Club het ras hielp een comeback te maken door een officieel fokprogramma te ontwikkelen. De Noorse boskat is tevreden om met mensen in dezelfde kamer te zijn en zal zichzelf vermaken als er niemand thuis is.

Rond elke buitenruimte waar uw Norwegian Forest-kat toegang toe heeft, moet een veilige kattenbestendige omheining worden gebruikt, of overweeg een afgesloten run. Ze nemen nieuwe mensen en nieuwe situaties op gang; zoals katten gaan, zijn Forest Cats de sterke, stille types. Wegies worden qua uiterlijk vaak vergeleken met de Maine coon, maar Noorse boskatten zijn iets kleiner, met een slanker frame. Deze katten hadden zich kunnen voortplanten met boerderij- en wilde dieren en zijn uiteindelijk mogelijk geëvolueerd tot het moderne Noorse bosras.

In de handen van een fokker van kwaliteitsbehoud gaat het fokken van Noorse boskatten over het behoud van de natuurlijke schoonheid van de officiële Noorse kat in plaats van het creëren van een nieuw ras. .

Leave Message

Required fields are marked *