Waar komen Noorse boskatten vandaan?

Noorwegen is een Scandinavisch land dat bergen, gletsjers en diepe kustfjorden omvat. Oslo, de hoofdstad, is een stad van groene ruimtes en musea. Bewaarde 9e-eeuwse Vikingschepen worden tentoongesteld in het Viking Ship Museum in Oslo. Bergen, met kleurrijke houten huizen, is het startpunt voor cruises naar de dramatische Sognefjord.

Noorwegen staat ook bekend om vissen, wandelen en skiën, met name in het Olympische resort van Lillehammer. Ook bekend als de mystieke wilde kat van sprookjes, wordt aangenomen dat het halflangharige Noorse boskatras ongeveer 1000 tot 2000 jaar oud is. Dit ras wordt vaak genoemd in Noorse stedelijke mythen en folklore en is erg populair in een groot deel van Noord-Europa. Deze sterke en stevige katten zijn afkomstig uit Noorwegen en zijn zeer geschikt voor brute winters met geïsoleerde, waterdichte dubbele jassen met langere, grove beschermharen over een dichte ondervacht.

Ze onderscheiden zich verder door hun grote, amandelvormige ogen, driehoekige kop en oren en rechte zijprofiel (van hun wenkbrauwrug tot het puntje van hun neus). De oorsprong van het ras is een bron van mysterie. Noorse boskatten kunnen verwant zijn aan zwart-witte kortharige katten uit Groot-Brittannië, die de Vikingen als mousers op hun schepen gebruikten. Maar ze kunnen ook afstammelingen zijn van langharige katten die door de kruisvaarders naar Scandinavië zijn gebracht.

Een krabpaal of een hoge kattenboom zal een lange weg helpen om deze prachtige en majestueuze poesjes te vermaken. Door kruising met vrij rondlopende huiskatten tijdens de oorlog, de Noorse boskat werd bedreigd en bijna uitgestorven totdat de Noorse boskatclub het ras hielp een comeback te maken door een officieel fokprogramma te ontwikkelen. Bekend als de Skogkatt in zijn geboorteland Noorwegen, is de Noorse boskat een grote, halflangharige kat wiens ruige uiterlijk bij zijn naam past. Zacht en vriendelijk, maar vraagt niet constant aandacht, een Noorse boskat of 'Wegie' vermaakt zich graag als er niemand thuis is, en even tevreden met het kruipen naast hun mensen als ze daar zijn.

Pas in de jaren zeventig begonnen de kattenfans in Noorwegen te werken aan het behoud van de Noorse Boskat. Katten zijn echter carnivoren en elke kat moet 41 verschillende en specifieke voedingsstoffen uit hun voer halen. Sommigen geloven dat de voorouders van dit ras zwart-witte kortharige katten zijn die uit Groot-Brittannië zijn meegebracht en langharige katten die door de kruisvaarders zijn geïntroduceerd. Die katten die voornamelijk buiten leven, worden snelle en effectieve jagers, maar het ras kan zich ook aanpassen aan het binnenleven.

Ze moedigen het verantwoord eigendom, fokken en tonen van Noorse boskatten aan en organiseren een jaarlijkse show in de Midlands. En in één Noors verhaal verliest Thor een krachtwedstrijd aan de lastige god Jormungand, die vermomd is als skogkatt. Door de eeuwen heen sluipen door de Noorse bossen, ontwikkelden ze lange, dichte, waterbestendige jassen, winterharde constituties, snel verstand en goed aangescherpte overlevingsinstincten. Elke kat is uniek en elk heeft zijn eigen specifieke voorkeuren, antipathieën en behoeften als het om voedsel gaat.

TICA, de eerste die het ras erkende, accepteerde de Noorse boskat voor kampioenschapscompetitie in 1984.Noorse legendes verwijzen naar een „in de bergen wonende sprookjeskat met het vermogen om steile rotswanden te beklimmen die andere katten niet aankonden. Dit is een atletische en extraverte kat die graag klimt en kattenbomen en meubels nodig heeft die een uitlaatklep voor dit gedrag mogelijk maken. Deze mythen suggereren dat huiskatten al honderden, mogelijk duizenden jaren in Noorwegen zijn.

Leave Message

Required fields are marked *