Waarom zijn Noorse boskatten zo groot?

Noorse boskatten zijn atletische, gespierde katten met grote lichamen. Deze katten wegen doorgaans tussen de 12-16 pond, volgens The Cat Fanciers' Association (CFA), waarbij mannetjes doorgaans groter zijn dan vrouwtjes en een lange, bossige staart en volle vacht hebben waardoor ze nog groter lijken. De Noorse boskat is groter dan het gemiddelde huiskattenras. Ze zijn een stevig ras met een zeer gespierd lichaam, waardoor ze eeuwenlang in het wild konden gedijen.

Nu wordt hun kracht gebruikt om lasers aan te vallen, kattenbomen te beklimmen en vrolijke kinderen te achtervolgen. Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn het enorme katten met een dubbele vacht en zien ze er indrukwekkend uit als een jager. De volwassen kat groeit doorgaans tot een gemiddelde hoogte van 9-12 inch (22,8-30,4 cm) en weegt ongeveer 12-16 lb (5,4-7,2 kg). De gedrongen Noorse boskat wordt vaak vergeleken met de vergelijkbaar ogende Maine Coon-kat.

Het zijn de twee van de meest gigantische kattenrassen die ter wereld zijn gedomesticeerd. Volgens studies zijn Noorse boskatten iets slanker van formaat dan Maine Coon-katten. Deze kleine Noorse boskatten zijn stoer en kunnen extreem zware omstandigheden overleven dankzij hun unieke vacht en robuuste bouw. Sommige experts speculeren zelfs dat de Noorse boskat al eeuwen bestaat, volgens de CFA.

Deze intelligente katten kunnen gemakkelijk zindelijk worden getraind, maar ze hebben een extra grote kattenbak nodig om ze comfortabel te laten gaan. Bijna elke kleur en elk patroon dat katten kennen, kan in de Noorse boskat worden gepresenteerd, behalve kleuren die het gevolg zijn van hybridisatie. Omdat hun rijping langer is dan normaal (in de kattenwereld, hoe dan ook), zullen eigenaren kunnen genieten van een langere kittenperiode van het leven van hun huisdier. Gelukkig kunnen Noorse boskatten zichzelf goed vermaken, dus het vinden van de middenweg is vrij eenvoudig.

Noorse boskatten rijpen langzaam en hebben ongeveer vijf jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen tot een volwassen kat. De Noorse boskat is een prachtig, halflangharig kattenras met sterke botten afkomstig uit Noorwegen. De Noorse boskat tolereert dat hij alleen thuis wordt gelaten, maar zorg ervoor dat hij een plek heeft om te klimmen en zijn domein te onderzoeken. De Wegie heeft een gematigd activiteitsniveau en hij vindt het leuk om hoog te zijn, te rennen en zal het koesteren om een hoge kattenboom te hebben waarop hij langere periodes kan loungen.

Noorse legendes verwijzen naar de skogkatt als een in de bergen wonende sprookjeskat met het vermogen om steile rotswanden te beklimmen die andere katten niet aankonden. Noorse boskatten hebben een driehoekig gezicht, terwijl Maine coons een wigvormige kop hebben met hoge jukbeenderen. Voordat u overweegt een Noorse boskat te kopen of te adopteren, zijn hier een paar factoren waar u over na moet denken voordat u een definitieve beslissing neemt. Om de juiste verzorging van een Noorse boskat bij te houden, moet u hun vacht wekelijks of dagelijks borstelen, tijdens het verharingsseizoen.

Het is belangrijk dat u uw Noorse boskat niet te zwaar laat krijgen, omdat het ras al vatbaar is voor heupdysplasie, die kan worden verergerd door obesitas. Naast hartaandoeningen zijn deze katten ook vatbaar voor nieraandoeningen en heupdysplasie (een erfelijke aandoening van het heupgewricht).

Leave Message

Required fields are marked *