Hoeveel noorse boskatten zijn er?

Noorse boskatten staan bekend als skogkatt in hun geboorteland Noorwegen en zijn over het algemeen grotere katachtigen met koninklijke kenmerken en halflangharige jassen. Hun grotere bouw en ruige uiterlijk doen velen aannemen dat de Noorse boskat het liefst fulltime buiten woont, maar deze speelse en sociale kat is meestal het liefst binnen met zijn menselijke metgezellen. Noorse boskatten worden door hun bewonderaars vaak liefkozend"wegies” genoemd. Noorse boskatten zijn atletische, gespierde katten met grote lichamen.

Deze katten wegen doorgaans tussen de 12-16 pond, volgens The Cat Fanciers' Association (CFA), waarbij mannetjes doorgaans groter zijn dan vrouwtjes en een lange, bossige staart en volle vacht hebben waardoor ze nog groter lijken. Bekend als skogkatt (boskat) in Noorwegen, beschouwden mensen ze traditioneel als feeënkatten. De meeste van deze mystieke associaties kwamen voort uit het vermogen om steile rotsen te beklimmen die andere katten niet aankonden. Sommigen geloofden dat Freya, de Noorse godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid vooral van deze katten hield.

Volgens de mythologie reisde de godin altijd in een strijdwagen getrokken door deze katachtigen. De Noorse boskat werd in 1984 door The International Cat Association geaccepteerd voor kampioensstatus. Deze grote, mooie katten zijn de perfecte huisdieren voor gezinnen die van gezelschap houden, maar geen constant fysiek contact met hun katten nodig hebben. In 1938 werd de eerste organisatie die zich toelegt op het ras, de Noorse boskatclub, opgericht in Oslo, Noorwegen.

Noorse boskatten kunnen verwant zijn aan zwart-witte kortharige katten uit Groot-Brittannië, die de Vikingen als mousers op hun schepen gebruikten. Noorse legendes verwijzen naar een „sprookjeskat in de bergen met het vermogen om steile rotswanden te beklimmen die andere katten niet aankonden. In de handen van een fokker van kwaliteitsbehoud gaat het fokken van Noorse boskatten over het behoud van de natuurlijke schoonheid van de officiële Noorse kat in plaats van het creëren van een nieuw ras. De rest van het populaire kattenras in Frankrijk omvat onder andere de Sphynx, Ragdoll, Siberian, British Shorthair en Maine Coon.

Voor de Noorse boskat zou het voldoende moeten zijn om zijn vacht minstens één keer per week te kammen met een gladde borstel of stalen kam. De belangrijkste factoren die de seropositiviteit van Toxoplasma gondii bij katten veroorzaken, zijn leeftijd, rauw vlees en toegang tot buiten. Hoewel Noorse boskatten niet een van de meest populaire kattenrassen in de Verenigde Staten zijn, hebben ze een groot aantal fans in Europa. Bovendien zijn de oren gelijkzijdig van de basis van zijn oren tot aan de kin, die aanzienlijk lager is in vergelijking met andere kattenrassen.

Gelukkig is de Norwegian Forest Cat Club een officieel fokprogramma gestart dat hun uitsterven verhinderde. Zelfs als ze groter worden dan sommige hondenrassen, zijn Noorse boskatten veel groter dan uw gemiddelde huiskat. De Noorse boskat is een natuurlijk ras, wat betekent dat het geen mix van anderen is (ondanks hun ietwat bonte uiterlijk). De huiswegie genoot een relatief ingetogen plaats in het ouderlijk huis tot 1938, toen een opvallend persoon werd gepresenteerd op een kattenchique show en behoorlijk indruk achterliet.

Hoewel fokken soms zorgen oproept over dierenwelzijn, brengt het fokken van Noorse boskatten de gezondheid of het welzijn van het dier niet in gevaar.

Leave Message

Required fields are marked *