Hoe zien Noorse boskatten eruit?

De Noorse boskat is een grote, zwaar uitgebeende, zwaar gecoate kat. Ze is gespierd en ziet eruit als de jager die ze vroeger was. De Noorse boskat valt op door zijn lange, dikke, mooie vacht en grote formaat. Het hoofd heeft een omgekeerde driehoekige vorm, gericht naar de kin en wordt vervolgens aan elke kant breder naar de middelgrote tot grote oren, die zwaar getuft zijn.

Grote, amandelvormige ogen zijn groen, goud of koper, hoewel witte katten blauwe ogen of vreemde ogen kunnen hebben (één blauw oog en één oog van een andere kleur). Het matig lange lichaam ziet er krachtig uit, met zijn brede borst en zwaar gespierde dijen. Grote ronde poten hebben plukjes vacht tussen de tenen. De bossige staart is zo lang als het lichaam.

Hoewel ze er misschien uitzien als kleine bergkatten, is de Noorse boskat eigenlijk een gedomesticeerd ras dat enorm aanhankelijk en liefdevol is. Door hun fokkerij zijn het stoere kleine katten, die extreem barre klimaten kunnen overleven, grotendeels dankzij hun unieke vacht en sterke bouw. De Noorse boskat is in de loop der jaren steeds populairder geworden, met een mooi uiterlijk en een kalm temperament dat zijn brede aantrekkingskracht ondersteunt. Noorse boskatten staan bekend als skogkatt in hun geboorteland Noorwegen en zijn over het algemeen grotere katachtigen met koninklijke kenmerken en halflangharige jassen.

Hun grotere bouw en ruige uiterlijk doen velen aannemen dat de Noorse boskat het liefst fulltime buiten woont, maar deze speelse en sociale kat is meestal het liefst binnen met zijn menselijke metgezellen. Noorse boskatten worden door hun bewonderaars vaak liefkozend"wegies” genoemd. Zodra ze volledig volwassen zijn, wat al vijf jaar oud kan zijn, bezitten zowel mannelijke als vrouwelijke Noorse boskatten een aanzienlijke spier- en botmassa. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 12 en 16 pond, waarbij vrouwtjes doorgaans variëren van 9 tot 12 pond.

Noorse boskatten hebben blauwe, oranje of groene ogen. Hoewel het zeker niet de meest veeleisende kat is als het gaat om verzorging, profiteert de lange, dikke vacht van de wegie zeker van veelvuldig borstelen. Gelukkig zijn wegies geen bijzonder zware shedders, maar ze zullen consistent moeten worden geborsteld om geknoopte vacht en haarballen te voorkomen bij zelfverzorging. Noorse boskatten worden verondersteld eeuwen of zelfs millennia geleden naar Noorwegen te zijn gebracht, en komen zelfs voor in de Noorse mythologie.

Ze worden beschouwd als een natuurlijk ras en hebben zich ontwikkeld zonder opzettelijk fokken. De huiswegie genoot een relatief ingetogen plaats in het ouderlijk huis tot 1938, toen een opvallend persoon werd gepresenteerd op een kattenchique show en nogal wat indruk achterliet. Hoewel over het algemeen zeldzaam in de VS,. Wegies worden verondersteld een voorouder te zijn van de Maine Coon Cat, en worden soms als zodanig aangezien.

Ze zijn nog steeds een relatief nieuw kattenras op het internationale kattenshowcircuit, vooral in de VS. maar als ze verschijnen, zijn ze meestal favoriet bij het publiek. Zoals de meeste huiskattenrassen, kunnen Noorse boskatten 12 tot 20 jaar oud worden, afhankelijk van hun algehele gezondheid en kwaliteit van de zorg. Hoewel over het algemeen gezond, kan dit van nature gespierde ras het slachtoffer worden van obesitas en andere gewichtsgerelateerde problemen zoals diabetes en gewrichtsproblemen naarmate ze ouder worden.

Ze kunnen ook vatbaar zijn voor glycogeenstapelingsziekte, hart- of nieraandoeningen en retinale dysplasie. Zoals bij alle katten, moeten regelmatige dierenartscontroles en vaccinaties worden gehandhaafd. Hoewel fokken soms zorgen oproept over dierenwelzijn, brengt het fokken van Noorse boskatten de gezondheid of het welzijn van het dier niet in gevaar. Het ras is niet gebaseerd op een genetische mutatie (net als Scottish Folds, Sphynxes en Munchkins), noch is het een hybride (zoals Bengaalse of Savannah-katten).

Ze zijn niet gefokt op grootte of andere fysieke uitersten, zoals Maine Coons en Perzen soms zijn. In de handen van een fokker van kwaliteitsbehoud gaat het fokken van Norwegian Forest Cats over het behoud van de natuurlijke schoonheid van de officiële Noorse kat in plaats van het creëren van een nieuw ras. De enige zorg die soms voortkomt uit conserveringsfokkerij is de beperkte genenpool, die kan leiden tot gezondheidsproblemen (zie hierboven). Dit formulier verzamelt de bovenstaande informatie, zodat ons team met u kan communiceren en hulp kan bieden.

Raadpleeg ons privacybeleid om te zien hoe we uw ingediende gegevens beschermen en beheren. Wanneer iemand de moeilijke beslissing moet nemen om een kat op te geven, zal die persoon vaak haar eigen vertrouwde netwerk om aanbevelingen vragen. De lente is echter het moment om je Noorse bos in de gaten te houden - het is wanneer het het grootste deel van zijn verlies doet. Je weet nu wat je met een fokker moet bespreken, maar er zijn ook vragen die je moet bespreken met personeel van de opvang- of reddingsgroep of vrijwilligers voordat je een kat mee naar huis neemt.

De Noorse boskat is vatbaar voor parodontitis, dus het is belangrijk om thuis zijn tanden te poetsen en indien nodig veterinaire reinigingen te plannen. Hij is zeker gebouwd om een koud klimaat te overleven, maar het is een goed idee om een Noorse boskat als kat alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziekten verspreid door andere katten, aanvallen van honden of coyotes, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Voordat u een kitten koopt, moet u overwegen of een volwassen Noorse boskat misschien een betere keuze is voor uw levensstijl. De Noorse boskat heeft de neiging om haar voeding goed onder controle te houden, haar lichaamsbeweging te verhogen en de inname te verminderen wanneer ze dat nodig acht.

Een sterke, gespierde kat, de Noorse Boskat is ook een liefdevolle metgezel en waardeert de lof van ouders. Het duurde even voordat de Noorse boskat naar de Verenigde Staten ging, waar de Maine Coon, de inheemse boskat van de Verenigde Staten, het land al in vervoering hield. Ondanks dat ze enthousiaste jagers zijn, hebben Noorse boskatten een vriendelijk en zachtaardig karakter en worden ze laat volwassen, het duurt tot vijf jaar om zich volledig te ontwikkelen. Een Noorse boskat op het juiste gewicht houden is een van de gemakkelijkste manieren om zijn algehele gezondheid te beschermen.

Petfinder biedt een Adopters Bill of Rights die u helpt te begrijpen wat u als normaal en gepast kunt beschouwen als u een kat uit een asiel haalt. Je vindt hem vaak op het hoogste punt dat hij in huis kan bereiken, en in tegenstelling tot sommige katten heeft hij er geen enkele moeite mee om bomen of andere hoogten met zijn hoofd naar beneden te dalen. .

Leave Message

Required fields are marked *